Hrvatski Šahovski Klub Kupres


Šah ima duboke korijene u našem gradu. Naime, prvi šahovski klub u Kupresu osnovan je još prije Domovinskog rata i nosio je ime ŠK „Kupres“. ŠK „Kupres“ se čak i natjecao u drugoj ligi tadašnje SR Bosne i Hercegovine. Međutim, dolaskom rata šahovski klub prestaje s radom da bi nakon oslobođenja Kupresa u studenom 1994., grupa entuzijasta ponovno pokrenula pitanje postojanja šahovskog kluba u Kupresu.

Uoči blagdana Božića 1997. održan je prvi šahovski turnir u oslobođenom Kupresu i to u prostorijama Hrvatskog doma u Kupresu. Pobjednik prvog izdanja božićnog šahovskog turnira bio je, danas pokojni, Živko Galić. Već u proljeće slijedeće godine ideja o stvaranju kluba se realizira. 07. travnja 1997. godine kupreški šahovski klub službeno se registrira kao HŠK „Kupres“, a za predsjednika je izabran Branko Kuna.

Od tada pa do danas HŠK „Kupres“ redovito organizira šahovske turnire povodom najvećih kršćanskih blagdana, Uskrsa i Božića. Održano je i nekoliko turnira juniora te ženskih članova šahovskog kluba kao i nekoliko otvorenih prvenstava grada Kupresa te je jedno od najaktivnijih kupreških sportskih društava. Također, HŠK „Kupres“ njeguje tradiciju prijateljskih susreta s HŠK-om „Tomislav“ iz Tomislavgrada s kojim se sastaje dva puta godišnje, povodom Dana obiju općina, već više od deset godina. Članovi HŠK „Kupres“ su sudjelovali na prvenstvima Bosne i Hercegovine, a redoviti su sudionici memorijalnog šahovskog turnira „Josip Jović“ u Aržanu.

Danas, deset godina nakon osnivanja, HŠK „Kupres“ ima 60-ak stalnih članova. Klub se financira uglavnom iz općinskog proračuna, te iz prihoda od članarina, a dio troškova pokriju i povremeni sponzori. Svoj doprinos radu ovog kluba možete ostvariti uplatom na žiro račun ovog kluba, a Predsjedništvo kluba moli sve potencijalne sponzore da svojim prilozima omoguće daljnji rad ovog kluba.

Predsjednik HŠK „Kupres“: Boris Kuna
Predsjednik Skupštine HŠK „Kupres“: Andrija Ivković
Tajnik HŠK „Kupres“: Slaven Malikanović
Blagajnik HŠK „Kupres“: Drago Čičak

Žiro račun HŠK „Kupres“: 1544092000624281 kod „Intesa San Paolo Banke BiH“