Sportski ribarski klub Kupres


Ako hoćete pecati ribu u vodi kojom istovremeno možete gasiti žeđ, onda se uputite na Kupres i u njegovu okolinu, jer tamo to još možete i doživjeti. Vodama na ovom području gazduje Udruga sportskih ribolovaca „Pastrva" iz Kupresa, koja je osnovana još u doba austrougarske vlasti i koja spada medu najstarije ribolovne udruge u BiH. Danas ta udruga nosi ime ribe koja je najmnogobrojnija u kupreškim vodama, a pored nje mogu se loviti i kapitalni srebreni karaši, šarani golaći, kalifornijska pastrva i plemeniti rak.

Doduše, postoji i pastrva koju Kuprešaci smatraju „samo vrstom“ koja živi isključivo samo na tim vodama. 

Postupak pred stručnim organima će dati odgovor na ovo ihtiološko pitanje, pa ćemo uskoro znati da li je naša zemlja bogatija za još jednu vrstu endemične ribe.

Vode, bolje rečeno prirodni biseri, kojim upravlja ova udruga su većinom ili gotovo sve ponornice ili manja planinska jezera, zbog čega i nije čudo da su dobro zaštićene i da na njima vlada poseban režim ribolova. Te rijeke i rječice su: Mrtvica, Milač i Vodenica, a jezera Lupoglavsko ili, kako ga još zovu, Kukavičije, Rastičevsko i Turjača. Sve navedene vrste riba mogu se na ovim vodama loviti, i to u trofejnoj veličini, a srebreni karaš dostiže i nevjerojatnu težinu od 8 kg. Jezera su na velikim nadmorskim visinama, a Kukavičije je, npr. na 1.260 metara, što podrazumijeva pitku vodu i nedodirnut okoliš.
Ovo su poznati turisnčko-ribolovni reviri i do njih se stiže iz više pravaca, najčešće: Bugojno -Kupres, Mostar - Tomislavgrad - Kupres ili Split - Livno - Kupres.