Turizam na Kupresu


Područje općine Kupres predstavlja atraktivnu turističku destinaciju tijekom cijele godine.

Na samo 120 km od Splita, 120 km od Mostara je Kupres idealno mjesto za odmor u naručju prirode kako tijekom sezone skijanja (studeni-travanj) tako i tijekom cijele godine. I u ljetnim mjesecima ništa manje atraktivno područje Kupresa pruža obilje mogućnosti tzv. ativnog odmora. Kupreška visoravan sa svih strana okružena visokim planinama idealna za ljubitelje avanturizma koji će zadovoljstvo pronaći u zmajarenju ili paraglajdingu, planinarenju, lovu ili relaksirajućim izletima u prirodu.


Adria Ski


Čajuša Kod hotela Adria-ski i Sportsko-tjelovježbenog centra Čajuša nalaze se 4 skijaške staze (jedna baby staza) s ukupnom dužinom od skoro 13,5 kilometara.

Staze su opremljene sa 4 lifta: jedan baby lift, dvije sidro vučnice u dužini od 1080 i 1150 m te jedna dvosjed sjedežnica u dužini od 980 metara. Visinska razlika između vrha i podnožja je oko 400 metara.


Staze se redovito održavaju modernim strojevima, a u slučaju rijetkih trenutaka nedostatka pravog snijega, skijalište je opremljeno snježnim topovima i strojevima za snijeg.


Osim u dnevnom, možete uživati i u noćnom skijanju, pod vrlo kvalitetnim osvijetljenjem.


U sezoni skijanja, koja ovdje, uz Božju pomoć, traje od druge polovice studenog pa sve do kraja ožujka obnovljeni i suvremeno opremljeni športsko-rekreacijski centar «Čajuša» na Kupresu, smješten u čarobnom ambijentu guste borove šume prošarane planinskim proplancima, pruža vam mogućnost da doživite jedinstvenu zimsku bajku.

Skijalište na padinama Stožera, u sklopu Skijaškog kluba "STOŽER" Kupres, sa dvije ski-staze dužine 300 m i 250 m, opremljeno vučnicama ukupnog kapaciteta 550 sk./h, posebnim liftom za početnike.


Ski Stožer Vrana


Kada se uputite cestom prema Otinovcima dakle istočno od Kupresa nakon svega 1,5 kilometara odvaja se nešto uža asfaltna cesta kroz Begovo Selo. Vozeći se dalje blago uz brdo još jedan kilometar stiže se do samog ski centra Stožer-Vrana. Vašoj pozornosti sigurno neće promaknuti objekt „ Kupreška kuća“ koji je urađen u potpunosti u planinskom stilu.


Plijeni svojom veličinom i maštovitosti izrade. Sačinjen je od dvije etaže. U prizemlju centralno mjesto zauzima otvoreni kamin, a dodatno prostor grije sustav centralnog grijanja. Cijeli prostor je bogato ukrašen raznim drvenim rezbarijama, a najčešći motiv su prirodni detalji. Objekt raspolaže s 200 sjedećih mjesta na obje etaže a nalazi se na 1300 metara nadmorske visine. Gastro ponuda objekta je prilagođena tradiciji kupreškoga kraja. Ski lift dvosjed ima svoju polaznu stanicu odmah iznad spomenutog objekta i rađen je prilično sigurnom tehnologijom, a dužina mu je 1500 metara. Završna stanica lifta je na 1715 metara. Na tom mjestu se nalazi terasa-vidikovac sa koje se pruža nezaboravan pogled na grad Kupres i na cijelo Kupreško polje.


Od spomenute točke nastavlja nova vučnica koja je u dužini od 300 metara i vuče skijaše do samoga vrha Vrana s 1715 metara na 1758 metara nadmorske visine. To omogućava skijanje blagom i širokom padinom vrha Vrana na dosta velikoj nadmorskoj visini, na tom području najčešće se snijeg dugo zadržava. Dosad obavljen posao je tek prva faza, a planiramo u narednim godinama tu sagraditi još jedan manji hotel te još dva ski lifta kao i uređenje još dodatnih staza. Ski centar Stožer već pruža svim skijašima, kako početnicima tako i naprednim skijašima, potpuni užitak na snijegu.


Dani kosidbe - Strljanica i CIOFF festival folklora


Dani kosidbe u Kupresu "Strljanica": (prva nedjelja u srpnju) Tradicionalna manifestacija koja svoj korijen vuče još iz turskog doba a uvriježena je uglavnom u hrvatskom narodu.


Takmičenje kosaca za titulu Kozbaše i konjske utrke centralni su događaji Strljanice. Seoski sportovi - bacanje kamena s ramena, potezanje konopa, skok u dalj, borba na brvnu i drugi davno zaboravljeni sportovi, te ganga, bećarac koja se čuje na svakom koraku na trenutke vraćaju prošlost u sjećanje onih koji još pamte, a onima nešto mlađima ostavlja poruku da čuvaju naslijeđe za buduće naraštaje.


(Turistička zajednica HBŽ)