Zmije otrovnice u BiH: Kako ih prepoznati?

14.07.2017 12:18   Zanimljivosti

U BiH samo tri otrovnice

Od 15-ak vrsta zmija koliko ih živi na području BiH samo njih tri otrovne suza čovjeka:

  • poskok (Vipera ammodytes), 
  • bosanska šarka (Vipera berus bosniensis) i 
  • balkanski šargan (Vipera ursinii macrops).Zašto ne ubijati zmije?

Najčešće napadaju samouvjerene "lovce na zmije". Savjetujemo vam zato da zmije, ma koliko vjerovali u svoje sposobnosti ne pokušavate loviti.

Zmije kao i sva ostala živa bića zaslužuju pravo na život. U prirodi imaju važnu ulogu jer se hrane sisavcima poput miševa, voluharica, rovki i ostalim sitnim sisavcima koji u slučaju pretjeranog razmnožavanja mogu postati ozbiljan problem. Zbog toga neke prirodne zakonitosti jednostavno treba poštovati.

Susret sa zmijom

Umjesto ubijanja, zmije, ako ih susretnete vrlo lako možete uplašiti i potjerati. Poznato je da one vrlo dobro osjete vibriranje tla i udaranjem po tlu (npr. štapom) zmiju ćete otjerati.

Također, prilikom boravka u prirodi dobro pripazite gdje sjedate, a ukoliko na njih naiđete, a želite ih promatrati udaljite se minimalno dva metra. Želite li pak imati trofej fotografirajte ih, ali oprezno. Bez naglih pokreta.

Stručnjaci savjetuju da udaljenost između fotografa i zmije ne bi trebala biti manja od dvije duljine njezina tijela.

Što učiniti ako vas ugrize zmija otrovnica?

Najvažnije je ostati pribran i ne paničariti jer od ugriza zmija otrovnica u BiH ne umire se često. Nazovite 122 i zatražite pomoć. 

Zaboravite na osvetnički pohod. 

Zmiju ne pokušavajte loviti ili tome slično jer postoji mogućnost da još nekoga ugrize. Rana od ugriza neka slobodno krvari, možete je isprati odnosno dezinficirati ako imate s čim, ali nikako ne pokušavajte iz nje sisati otrov. Kada dođete do liječnika on će vam dati protuotrov.

Natrag Isprintaj